Co jedli kosynierzy? – warsztaty kulinarne

Podziel się w social media!

Przeczytanie tego artykułu zajmie < 1 minutę
12.04.2023
Gminny Ośrodek Kultury w Tarnowcu, Tarnowiec 30
Organizator: Gminny Ośrodek Kultury w Tarnowcu

Co jedli Kosynierzy? Na to pytanie odpowiedzieliśmy w Gminnym Ośrodku Kultury w Tarnowcu podczas warsztatów kulinarnych, które były częścią projektu „Powstanie Styczniowe w wielu odsłonach – Poznaje My Naszą Historię”.

Przykładowe dania z epoki z pomocą uczestników przygotował pan Henryk Koerner, a panie z Koła Gospodyń Wiejskich Łubno-Opace na przygotowały proziaki (pieczone placki) dla wszystkich zebranych.

 

Potrawy, zaskakujące swoją prostotą i smakiem, przekonały uczestników, że powstańcy nie mieli łatwo również w kwestii wyżywienia. Bardzo dużo – podkreślił prowadzący – zależało od przychylności okolicznych mieszkańców i właścicieli majątków dworskich.

Wydarzenie dofinansowane ze Środków Biura „Niepodległa” w ramach Programu Dotacyjnego „Powstanie Styczniowe 1863–1864”.

Zobacz także

12.04.2024 r.
Samorządowy Ośrodek Kultury w Cmolasie

Stowarzyszenie Polskich Muzyków Kameralistów po raz kolejny zaprasza na serię wydarzeń artystycznych, które będą zrealizowane w perłach dziedzictwa kulturowego – podkarpackich…

27.04.2024 r.
Nadleśnictwo Waliły – Szlak Powstania Styczniowego

Zapraszamy do udziału w wyjątkowej, leśnej wyprawie po Puszczy Knyszyńskiej. 27 kwietnia - w przededniu rocznicy Bitwy pod Waliłami -…

19.04.2024 r.
: Centrum Kultury im. Józefa Mehoffera w Ropczycach, ul. Bursztyna 1

W dniu 19.04.2024 r. o godzinie 10:00 w Centrum Kultury im. Józefa Mehoffera w Ropczycach odbędzie się wernisaż wystawy pod…