Co jedli kosynierzy? – warsztaty kulinarne

Podziel się w social media!

Przeczytanie tego artykułu zajmie < 1 minutę
12.04.2023
Gminny Ośrodek Kultury w Tarnowcu, Tarnowiec 30
Organizator: Gminny Ośrodek Kultury w Tarnowcu

Co jedli Kosynierzy? Na to pytanie odpowiedzieliśmy w Gminnym Ośrodku Kultury w Tarnowcu podczas warsztatów kulinarnych, które były częścią projektu „Powstanie Styczniowe w wielu odsłonach – Poznaje My Naszą Historię”.

Przykładowe dania z epoki z pomocą uczestników przygotował pan Henryk Koerner, a panie z Koła Gospodyń Wiejskich Łubno-Opace na przygotowały proziaki (pieczone placki) dla wszystkich zebranych.

 

Potrawy, zaskakujące swoją prostotą i smakiem, przekonały uczestników, że powstańcy nie mieli łatwo również w kwestii wyżywienia. Bardzo dużo – podkreślił prowadzący – zależało od przychylności okolicznych mieszkańców i właścicieli majątków dworskich.

Wydarzenie dofinansowane ze Środków Biura „Niepodległa” w ramach Programu Dotacyjnego „Powstanie Styczniowe 1863–1864”.

Zobacz także

10.04.2024 r.
Gra terenowa - Leśniaki; odsłonięcie muralu ul. Piłsudskiego 66 w Szczercowie

10 kwietnia 2024 od godz.10.00 serdecznie zapraszamy do Leśniaków Chabielskich, do kibicowania dzieciom i młodzieży w grze terenowej "Zapomniany Bohater…

7.05.2024
Dom Kultury „Papiernik” w Kluczach, ul. Rudnicka 2a

CZĘŚĆ LITERACKA:  Poprzez organizację Powiatowego Konkursu Literackiego chcemy włączyć młodych mieszkańców gminy Klucze/ powiatu olkuskiego w obchody 161. rocznicy Powstania…

„Powstańczy foto-plener po Ziemi Włodawskiej”
Miejska Biblioteka Publiczna we Włodawie, ul. Przechodnia 13

4.04.2024 godzina 10:00 Wykład inaugurujący projekt pn. Powstańczy foto-plener po Ziemi Włodawskiej realizowany w ramach Programu Dotacyjnego Biura „Niepodległa” „Powstanie Styczniowe…