Co jedli kosynierzy? – warsztaty kulinarne

Podziel się w social media!

Przeczytanie tego artykułu zajmie < 1 minutę
12.04.2023
Gminny Ośrodek Kultury w Tarnowcu, Tarnowiec 30
Organizator: Gminny Ośrodek Kultury w Tarnowcu

Co jedli Kosynierzy? Na to pytanie odpowiedzieliśmy w Gminnym Ośrodku Kultury w Tarnowcu podczas warsztatów kulinarnych, które były częścią projektu „Powstanie Styczniowe w wielu odsłonach – Poznaje My Naszą Historię”.

Przykładowe dania z epoki z pomocą uczestników przygotował pan Henryk Koerner, a panie z Koła Gospodyń Wiejskich Łubno-Opace na przygotowały proziaki (pieczone placki) dla wszystkich zebranych.

 

Potrawy, zaskakujące swoją prostotą i smakiem, przekonały uczestników, że powstańcy nie mieli łatwo również w kwestii wyżywienia. Bardzo dużo – podkreślił prowadzący – zależało od przychylności okolicznych mieszkańców i właścicieli majątków dworskich.

Wydarzenie dofinansowane ze Środków Biura „Niepodległa” w ramach Programu Dotacyjnego „Powstanie Styczniowe 1863–1864”.

Zobacz także

1-30.06.2023
Muzeum Dwór w Dołędze, oddział Muzeum Okręgowego w Tarnowie

Wystawa planszowa pt. „Niedościgniony ideał zapału” Patriotyczne tradycje powstańcze regionu tarnowskiego, ukazuje najważniejsze zagadnienia związane z tematyką Powstania Styczniowego, ze…

11.06.2023
Muzeum Historii Tarnowa i Regionu, oddział Muzeum Okręgowego w Tarnowie

Podczas spotkania zaprezentowane zostaną dokumenty związane z osobą Jana Biesiadeckiego – powstańca roku 1863, który do zrywu wyszedł z oddziałem…

11.06.2023
Plac przy Szkole Podstawowej w Sąspowie

Zapraszamy na piknik historyczny połączony z gala finałową wręczenia nagród w konkursach szkolnych „Powstaniec Styczniowy w naszej małej ojczyźnie”.  …