Co jedli kosynierzy? – warsztaty kulinarne

Podziel się w social media!

Przeczytanie tego artykułu zajmie < 1 minutę
12.04.2023
Gminny Ośrodek Kultury w Tarnowcu, Tarnowiec 30
Organizator: Gminny Ośrodek Kultury w Tarnowcu

Co jedli Kosynierzy? Na to pytanie odpowiedzieliśmy w Gminnym Ośrodku Kultury w Tarnowcu podczas warsztatów kulinarnych, które były częścią projektu „Powstanie Styczniowe w wielu odsłonach – Poznaje My Naszą Historię”.

Przykładowe dania z epoki z pomocą uczestników przygotował pan Henryk Koerner, a panie z Koła Gospodyń Wiejskich Łubno-Opace na przygotowały proziaki (pieczone placki) dla wszystkich zebranych.

 

Potrawy, zaskakujące swoją prostotą i smakiem, przekonały uczestników, że powstańcy nie mieli łatwo również w kwestii wyżywienia. Bardzo dużo – podkreślił prowadzący – zależało od przychylności okolicznych mieszkańców i właścicieli majątków dworskich.

Wydarzenie dofinansowane ze Środków Biura „Niepodległa” w ramach Programu Dotacyjnego „Powstanie Styczniowe 1863–1864”.

Zobacz także

15.06 – 15.09.2024
Lipowa 1, 28-100 Busko-Zdrój

Bohater, artysta, święty. Powstaniec styczniowy, utalentowany malarz, opiekun nędzarzy. Tak można najkrócej opisać niezwykłą i do dziś fascynującą postać Adama…

16.06.2024
Instytucja Kultury Zamek Krzyżtopór w Ujeździe

W ramach projektu zorganizowana zostanie konferencja naukowa pod nazwą "Honor i Pamięć", podczas, której  wygłoszone zostaną referaty na temat Powstania…

15.06.2024
Teren za Świetlicą w Golczowicach

15.06.2024 r. w Golczowicach w ramach zadania pn. „Równość – Wolność – Niepodległość” zostanie zorganizowana o godz. 16.30 rekonstrukcja obozu…