ROZMAITOŚCI. Rozmnażanie winnej macicy za pomocą pączków. Rozmnażanie winnej macicy działo się dotychczas głównie za pomocą latorośli, ale osiągnięte tem rezultaty są często mierne i długo trzeba czekać, nim macica grona wydaje; jeżeli się zaś rozmnaża macicę winną za pomocą naginania (...) jednej jej świeżej odnogi, rezultat wprawdzie jest lepszy, ale tej metody na wielką skalę nie można wykonać. Winiarz Józef Hudelot odkrył teraz trzecią metodę, podług której sadzone latorośle już w drugim, a na pewne w trzecim roku mają przynieść owoce. Odrzyna się w jesieni albo nawet w zimie piękne wyrosłe latorośle i bierze z nich wszystkie doskonale rozwinięte pączki, które razem z kawałkiem drzewa się odcina w długości 1/3 do 1/2 cala. Te pączki, pokryte ziemią, przechowuje się w koszyku przez zimę w sklepie. W lutym uprawia się starannie ziemię, potem robi się rowki 2 lub 3 cale głębokie w odstępach 6 calowych, w których się sadzi lub sieje przechowane pączki, podobnie jak pestki od gruszek lub jabłek, tylko nie tak gęsto. Na to nanosi się ziemię kompostową lub umierzwioną i zasypuje rowki. W czasie suchego powietrza polewa się częściej i gracuje powierzchnią dla oddalenia zielska i utrzymania jej w pulchności. W ten sposób otrzymuje się mocne wysadki. Hudelot rozmnożył niemi winne macice w r. 1860, a już w 1862 r. miał pierwsze winogrona, w 1863 r. zaś miał znaczny sprzęt. Na przestrzeni 4 arów (4/ 25 morgi magd.) według swej metody zasadził 40,000 latorośli, które teraz w przecięciu 1 1/2 stopy są wysokie. (…)
Użycie naftalinu do smarowania machin. Na fabrykowanie smarowidła z naftalinu dostał p. Serbat patent na Belgię 9 lipca 1862 r. Topi się 100 części naftalinu z 10 do 25 częściami jakiego bądź tłuszczu lub oleju i miesza tę mieszaninę, dopóki się nie ostudzi; otrzymane w ten sposób smarowidło doskonałe jest do smarowania czopów, łóż, osi, zębów, pasów i t.d. Jeżeli chce się użyć naftalinu do smarowania delikatniejszych machin, gdzie się zwykle oliwy używało, natenczas dodaje się do 5 -20 części naftalinu 100 części jakiegobądź tłuszczu lub oleju, rozgrzewa się tę mieszaninę na wodzie, dopóki się naftalin zupełnie nie rozpuści, i miesza wszystko, dopóki masa nie ostygnie.